Este bine-cunoscut faptul ca exista numeroase institutii de invatamant unde admiterea se face pe baza probelor eliminatorii la disciplinele sportive. Gradul de dificultate al acestor probe fizice difera in functie de ciclul de invatamant. De exemplu, la admiterea in liceele pedagogice proba fizica nu este atat de solicitanta, in timp ce la Academia de Politie sau la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport candidatii au nevoie de o pregatire temeinica, inceputa cu cateva luni bune inainte.
Daca la ANEFS, candidatii pot alege intre numeroase probe, precum atletism, gimnastica, fotbal, baschet, handbal, volei, rugby, canotaj, scrima etc, la Politie, de exemplu, accentul cade pe probele de viteza si de rezistenta. Indiferent de sportul ales, candidatii nu se pot duce nepregatiti din punct de vedere fizic sau avand o pregatire facuta in mod neprofesionist.
Este si cazul sportivilor de performanta sau al sportivilor amatori, care participa la diverse competitii importante, cum ar fi maratoanele sau proba de stafeta.
In perioadele de dinaintea sustinerii evenimentului sportiv, este recomandat ca viitorii absolventi/sportivii sa apeleze la serviciile unui antrenor personal, cu care vor aborda o pregatire fizica tintita si personalizata. In urma acesteia, tinerii vor obtine rezistenta si tonus muscular, principalele ingrediente ale unei forme fizice de invidiat.
Pentru a obtine performantele care se cer in cazul unor astfel de competitii, nu este suficient sa va incarcati de informatii culese de pe net, sa faceti zeci de ture de stadion sau sute de flotari in fiecare zi. Fiecare organism reactioneaza diferit la efort. La acelasi numar de kilograme, aceleasi dimensiuni si acelasi nivel de pregatire fizica, doi oameni vor obtine cu siguranta rezultate diferite la probele sportive. Este vorba de modul in care isi dozeaza efortul, de ritmul executarii exercitiului, de respiratie. Toti acesti parametri pot fi imbunatatiti considerabil daca respectivii vor apela la personal training. Antrenorul personal va incepe treptat, cu exercitii adaptate conditiei lor fizice, urmand ca, pe masura ce tanarul capata rezistenta si tonus muscular, sa ajusteze exercitiile, umbland la intensitate, numar de repetari si durata antrenamentului. In plus, viitorii candidati/sportivii vor fi sfatuiti si cu privire la dieta si la suplimentele pe care le pot lua in scopul imbunatatirii conditiei fizice si al obtinerii rezultatelor dorite.
Alergarea de rezistenta si de viteza este o proba sine qua non la concursurile de admitere in institutiile mai sus amintite. Mai mult de atat, alergatul antreneaza 80% din muschii corpului. De aceea nu trebuie sa alergati oriunde, oricum, oricat si… haotic. Un antrenor personal va va monitoriza pe toata perioada unei curse, incepand de la start si pana la finis, intervenind ori de cate ori remarca greseli ce v-ar putea incetini. Acesta va va invata sa alergati ordonat, fara miscari de balans lateral al corpului si al mainilor care v-ar obosi si v-ar consuma energia inutil si, de asemenea, sa respirati pe numar fix de pasi. Alergarea aduce o multime de beneficii in ceea ce priveste circulatia si ritmul respiratiei, iar reflexele sunt constant imbunatatite. Intr-un timp relativ scurt, veti capata rezistenta si veti vedea imbunatatiri semnificative ale timpilor, dar si ale posturii si ale tonusului muscular.
Este suficient sa va antrenati 3 sedinte pe saptamana cu 2 luni inainte si 4-5 sedinte pe saptamana cu o luna inainte de proba sau de competitie.
Vrei Sfaturi Personalizate ?
Iulian Dinu, antrenor personal, kinetoterapeut si tehnician nutritionist te poate ajuta cu sfaturi personalizate contracost !