Fitness

Business

0720.239.389

antrenament prenatalDe la inceput, trebuie sa stabilim faptul ca sarcina nu este o boala. Ceea ce inseamna ca, in cele 9 luni de sarcina, nu trebuie sa va protejati de efort pana la a renunta complet la orice forma de activitate fizica. Sa nu mai spunem ca inca exista conceptii conform carora viitoarea mamica trebuie sa manance cat pentru doi. De aici si pana la a ramane cu un surplus de 30 de kilograme dupa nastere nu mai e decat un pas.

Specialistii sunt de parere ca un surplus de 10-12 kg dupa nastere este perfect normal. Dar la fel de adevarat este faptul ca majoritatea femeilor nu se incadreaza in cele 10-12 kg.

Ce ramane de facut pentru a nu acumula atat de multe kilograme in plus? In primul rand, mergeti la controalele periodice si consultati-va medicul in legatura cu inceperea unor antrenamente adecvate perioadei de graviditate. Daca nu aveti probleme majore de sanatate care sa necesite repaus la pat, in general veti avea unda verde din partea acestuia pentru a incepe un antrenament adecvat. Astfel, 3-4 zile pe saptamana va puteti face loc in programul vostru pentru cateva exercitii fizice.

Recomandat ar fi sa aveti alaturi, pe toata perioada sarcinii, un antrenor personal care sa va santrenament prenatalupravegheze nu doar activitatea fizica, ci si alimentatia. Astfel, veti beneficia de exercitii adaptate conditiei fizice, care vor fi ajustate la intervale regulate de timp, pe masura ce sarcina avanseaza. De asemenea, dieta personalizata va tine cont de necesarul caloric, dar si de cel de vitamine si minerale de care au nevoie atat mama, cat si fatul.

Antrenamentele va vor ajuta nu doar sa aveti o nastere usoara, dar si sa scapati de durerile lombare, de retentia de apa si de constipatie, inerente in timpul sarcinii. In plus, exercitiile fizice vor diminua considerabil riscul aparitiei diabetului gestational, afectiune de care sufera una din opt gravide, al nasterii premature, al dezvoltarii hipertensiunii arteriale si al preeclampsiei (complicatie a sarcinii in timpul careia tensiunea arteriala creste, iar fluxul de sange catre fat scade). Mai mult, femeile care practica o activitate fizica in timpul sarcinii au mai multe sanse de a naste un copil cu o greutate normala.

In primul trimestru de sarcina, antrenorul personal va va recomanda exercitii care sa nu fie foarte solicitante din cauza riscului de avort spontan. Se va pune accent pe controlul posturii corporale, intrucat, pe masura avansarii sarcinii, centrul de greutate se deplaseaza anterior si apar durerile lombare, pe cresterea mobilitatii articulatiilor, pe cresterea elasticitatii musculare prin exercitii de streching, pe mentinerea tonusului musculaturii peretelui abdominal, pe tonifierea planseului pelvin.

Veti fi atent monitorizate de catre antrenorul personal pe toata durata sarcinii, ceea ce inseamna ca veti fi cantarite si masurate la intervale regulate de timp pentru a tine sub control greutatea. In primul trimestru, cresterea ponderala nu ar trebui sa fie mai mare de 2-3 kg.

In trimestrul al doilea se accentueaza durerile de spate si apare o aplatizare a boltii plantare (scobitura talpii) ca urmare a cresterii in greutate. Antrenamentul personal se va concentra, asadar, pe tonifierea boltii plantare prin exercitii la nivelul gleznei, dar si pe exercitii de postura, pe mobilizari ale articulatiilor picioarelor, pe miscari de pedalare si, evident, pe streching. Totodata, veti antrena articulatia coxo-femurala (soldul) si bazinul. Desigur, nu vor lipsi exercitiile pentru cresterea elasticitatii musculare si pentru tonifierea planseului pelvin.

In trimestrul aantrenament prenatall treilea, antrenorul personal va miza pe exercitii mai putin solicitante, capacitatea de efort va scadea odata cu avansarea sarcinii, asa incat dificultatea, intensitatea si numarul de repetari se vor diminua. Si in aceasta ultima parte a sarcinii, obiectivele vor fi aceleasi ca si pana acum: cresterea mobilitatii articulatiilor, in special a articulatiei coxo-femurale si a bazinului, cresterea elasticitatii musculare, mentinerea tonusului musculaturii peretelui abdominal, tonifierea planseului pelvin, tonifierea boltii plantare.

Asa incat, daca nu vreti sa mai adaugati o grija in plus dupa nastere la cele pe care le veti avea oricum cu bebelusul, ideal ar fi sa aveti grija de sanatatea voastra si a fatului inca din perioada de graviditate, prin asta intelegand sa acordati conditiei fizice importanta cuvenita.

Vrei Sfaturi Personalizate ?

Iulian Dinu, antrenor personal, kinetoterapeut si tehnician nutritionist te poate ajuta cu sfaturi personalizate contracost !

Aplica acum pentru Antrenament prenatal

Nume si Prenume:
Email:
Telefon:
Informatii suplimentare: